Sistemi podmazivanja pod pritiskom uljem i mašću

Višelinijski sistem podmazivanja

Mehrleitungs- und Progressivsysteme

Za višelinijske sisteme podmazivanja karakteristično je da izvor maziva pod pritiskom, višelinijska pumpa, koja je direktno povezana sa mestima podmazivanja. Višelinijski sistemi se često kombinuju sa progresivnim razvodnicima koji se koriste za raspodelu maziva na izlazu iz pumpe, da bi snabdevali više mesta podmazivanja. Radi se o direktnom podmazivanju, što znači da se ukupna količina maziva po izlazu iz pumpe raspodeljuje na mesta podmazivanja. Ovaj sistem se koristi za sisteme koji imaju do 30 mesta za podmazivanje, ali koristeći progresivne razvodnike može se opslužiti i do 200 mesta podmazivanja, koja se nalaze u neposrednoj blizini pumpe. Regulacijom pumpe određuje se količina maziva koja se dovodi do mesta podmazivanja. Mazivo koje se dovodi na mesta podmazivanja putem razvodnika je proporcionalno podeljeno.

 

model višeliniskog sistema podmazivanja

 

 

Opis:

Snabdevanje mazivom putem pumpe visokog pritiska (a). Pumpa je opremljena odgovarajućim brojem elemenata (1-30). Mesta podmazivanja su direktno spojena sa elementom pumpe ili preko razvodnika (b) za mesta podmazivanja sa manjom potrebom za mazivom.  

  šema snabdevanja mazivom putem pumpe visokog pritiska

 

Funkcija:

Kada pumpa radi, mazivo se dovodi putem klipa na mesta podmazivanja. U slučaju da je ugrađem progresivni razvodnik, mazivo se raspodeljuje ravnomerno na sve izlaze. Progresivni razvodnici rade neprekidno.

 

Mazivo se dovodi do sledećeg izlaza tek nakon što se dovede u predhodni.  

Zahvaljujući različitim kombinacijama rasporeda razvodnika, moguće je dozirati odgovarajuću količinu maziva na mesta podmazivanja. Kod višelinijskih sistema ne može doći do prekida podmazivanja. U tu svrhu koristi se SSV-N razvodnik, koji je opremljen senzorom koji reaguje na kretanje klipa.

Jedan senzor nudi 100 % sigurnost nadzora za stotinu mesta podmazivanja!

Standardni delovi za višelinijske i progresivne sisteme podmazivanja:

a – Pumpe

  • manuelne - HP 15, HPG 15, HP 500 W, HP 500 W SSV
  • električne - QLS 301, QLS 311, QLS 321, P 203, P 205, P 215, P 230, ZPU 01, ZPU 02
  • pneumatske - PP 15, PPG 15, PPO 18, PPGO 18

b – Progresivni razvodnik

  • SSV, SSV-K, SSV-KS, SSV-KN, SSV-KNQLS, SSV-N, SSVM, SSVM-K, SSVM - KS, SSVM-KN

Dodatni deo sistema:

  • Dodatna oprema (Nadzor nivoa u rezervoaru, ventili, manometri, itd.)
  • Provodnici maziva (cevi, creva, vijci, pričvršćivači i montažni materijal)

Primene:

Za podmazivanje mašina ili sistema sa manje mesta podmazivanja, koja se nalaze blizu jedna pored druge. Višelinijski sistemi namenjeni su za građevinsku industriju. Progresivni sistemi se primenjuju za podmazivanje traktora, prikolica, građevinskih mašina, mašina alatki, poljoprivredne mehanizacije, u drvnoj industriji i prehrambenoj industriji.

Berater Saša Miletić